Mihin pyrit elämässä?

Most people walk through life, in a walking daze” -O. Cook

Tarkoituksellisen elämän käsitteitä

Jotta voit olla tehokas, tulee sinun tietää mitä haluat tehdä, ja mihin olet menossa. Näin teet suuremmalla todennäköisyydellä itsellesi oikeita asioita.

Olen huomannut, että kun puhutaan visioista, arvoista ja missiosta, ihmisillä on monia tapoja ymmärtää nämä käsitteet. Itse ehkä hahmottaisin ne tässä yhteydessä – tarkasteltaessa elämää, ei liiketoimintaa – alla olevan kuvan mukaisesti:

 visio-arvot-missio

Tähän näkemykseen liittyvät seuraavat määritelmät:

Visio: Toivottu tavoitetila, joka usein koostuu useasta eri pitkän ajan tavoitteesta. Mitä/mihin.

Arvot: Joukko moraalisia ja esteettisiä käsityksiä, jotka ohjaavat toimintaamme ja valintojamme. Miten.

Missio: Tapa muotoilla visio, arvot ja periaatteet yhdeksi tavoitelauselmaksi. Oma käsityksesi siitä, mikä on ”syysi elää” tai ”olemassa olosi perusta” (vrt. yrityksen missio).

Oikean kurssin löytäminen

Liian raskasta? Sekavaa? Ei hätää!

Ajanhallinnan kannalta oleellisin näistä kolmesta on visio. Analogiana voisit kuvitella olevasi kipparina purjeveneessä, ja että purjehdit avomerellä. Visio on määräsatamasi. Ilman sitä voit kyllä purjehtia tyylillä, hienoissa vaatteissa ja Swanin veneellä (=arvot), mutta olet silti hukassa.

Keskitymme seuraavassa siksi selkeän vision muodostamiseen. Kun olet määritellyt visiosi, sinun pitäisi ennemmin tai myöhemmin huomata, että sinun on helpompaa tehdä ”strategisia” eli suuntalinjoihin vaikuttavia päätöksiä elämässäsi.

Pohdittuasi visiotasi saatat toisaalta myös päätyä siihen, että olet väärässä työssä. Nykyinen työsi ei ehkä koskaan tule viemään sinua sinne, minne oikeasti haluat. Onko silloin ehkä jotain, mitä voisit muuttaa elämässäsi? Kyse ei silloinkaan välttämättä ole mistään yltiöpäisen radikaaleista asioista. Kun teet asioita jotka vievät sinua kohti aitoja tavoitteitasi, sinun on paljon helpompaa pysyä motivoituneena matkan varrella. Ajanhallintasi ja tehokkuutesi paranee silloin niissä asioissa itsestään.

Suosittelen, että laadit seuraavaksi itsellesi vision.

Tee näin:

Vaihe 1. Muodosta oma henkilökohtainen visiosi, eli tavoitteesi 5-7 vuoden päähän.

Vaihe 2. Määrittele kuluvan vuoden tavoitteesi, eli ne asiat mitä aiot tehdä kuluvana vuonna, jotta pääset lähemmäksi visiotasi.

Vaihe 3. Saatat myös hyötyä siitä, että teet pieniä viikoittaisia sitoumuksia ja seuraat niitä viikkotavoitematriisilla.

Arvot, missio

Mitä tulee arvoihisi ja missioosi, on mielipiteeni se, että ehdit hyvin pohtia niitä myöhemminkin. Käytä silloin apunasi esim.Coveyn kirjaa. Tärkeintä juuri nyt on päästä liikkeelle, ja eteenpäin.