Ajanhallinta ja tekemisen aloittaminen
Kaikki meistä varmasti joskus ovat lykänneet jonkin vaikean tai epämieluisan tehtävän aloittamista. Joillekin se ei kuitenkaan ole ongelma, kun taas toisille se ihan oikeasti on; töitä jää tekemättä!
Englannin kielen termi tälle käsitteelle on ”procrastination”. Sen NetMot sanakirjakäännös on viivyttely, mutta tässä yhteydessä voisi mielestäni puhua myös välttelystä tai saamattomuudesta.
Procrastination-viivyttely voi ilmetä esimerkiksi niin, että toteat päivän alussa sinulla olevan viisi tehtävää. Niistä yksi on selvästi vaikein, MUTTA myös tärkein. Päivän päättyessä neljä tehtävää onkin tehtynä. Mutta se yksi – se tärkein ja vaikein – on yhä aloittamatta!
Toisinaan taas pääset niin pitkälle, että otat sen yhden tehtävän ”työn alle”, mutta sitten… koska et heti pääse vauhtiin, niin noin minuuttia myöhemmin huomaatkin jo surffaavasi jotain todella tärkeätä tietoa netistä, lähteneesi hakemaan kahvia, tai alkaneesi tekemään kuluvan vai viime kuukauden matkalaskua. Vain mielikuvitus on rajana. Ja sitä vastaanhan tässä taisteletkin.
Asian seuraus on kuitenkin tämä: ajanhallintasi kärsii ja tärkeitä tehtäviä jää sinulta tekemättä. Ehkä sinun pitää nyt suunnitella seuraava päiväsi osittain uusiksi, tai jatkaa työpäivääsi ilta-/yömyöhään.
Itse jaan tämän dilemman taklaamiseen suunnitellut tekniikat kahteen ryhmään:
- Akuutit ratkaisutavat; miten saan itseni tekemään NYT
- Ennalta ehkäisevät ratkaisutavat; miten vältän jumitustilaan joutumista jatkossa
Lisää tekniikoista alla.
1. Akuutit ratkaisut
Kun huomaat vältteleväsi jonkin asian tekemistä/aloittamista, on mielestäni paras ratkaisu vain aloittaa. Aloita mistä vain. Yleensä juuri ne ensimmäiset muutamat askeleet ovat ne vaikeimmat. Kunhan vain pääset käyntiin, jatkuvuuden sääntö (l. Newtonin ensimmäinen laki) useimmiten auttaa sinua hoitamaan homma loppuun.
Rohkeasti päin kiviseinää.
Mutta miten ihan konkreettisesti pääset käyntiin? Olen koonut ajatuksia nopeista ratkaisuista omalle sivulleen.
Kun löydät itsellesi parhaiten sopivat tekniikat taklaamaan ajoittaiset aloittamistahmeudet, saat enemmän itsevarmuutta tuotteliaisuuteesi. Tavoite on kuitenkin minimoida ylipäätään näiden tilanteiden syntyminen. Siihen tarvitset ennalta ehkäisevää toimintaa.
2. Ennalta ehkäisevät ratkaisut
Kaikki muistamme myös ne päivät, jolloin tehtävälista oli pitkä, mutta sait kaiken tehtyä. Olit uskomattoman tuottelias, etkä pelännyt tarttua uusiin tai vieraisiin asioihin, vaan ratkaisit nekin lennosta.
Sopiva analogia tähän on mielestäni surffaaminen. Täydellisenä tuotteliaisuuden päivänä koet ja tiedät olevasi aallon harjalla. Huonona, paikallaan junnaamisen päivänä taas olet jäämässä aallon taakse, siitä jälkeen.
Tavoite on pysyä allon harjalla. (kuva: © bacalao – Fotolia.com)
Olen kerännyt lisää ajatuksia ennalta ehkäisevistä ratkaisuista omalle sivulleen.
Kuten olen aikaisemminkin todennut, ei täydellisellä ajanhallinnan systeemillä ole merkitystä, ellet saa patistettua itseäsi tekemään. Ja oleellisinta on usein juuri vaikeiden asioiden ja tehtävien taklaaminen. Se kannattaa usein aloittaa ajoissa. Pysy mahdollisimman paljon aallon harjalla!
Blogikirjoituksia aiheesta
- Vaihtoehtoinen tapa nähdä kalenteri ja ajan käyttö: The unschedule