Itsensä motivointi: Strateginen

Opi välttämään deadline tilanteita!

Pyri määrätietoisesti eroon deadline ohjautuvasta työskentelytavasta. Pyri suunnittelemaan tekemisiäsi niin, että pääsääntöisesti ”teet ensi viikoksi sovitun raportti jo tällä viikolla”.

Monille deadline orientoitunut työskentely on tapa. He joutuvat usein kiire-kiire-kiire tilanteisiin, koska:

  • a) vain niin he voivat hyvällä omatunnolla päästää irti perfektionismistaan
  • b) he saattavat ovat riippuvaisia adrenaliinista, jonka kiireessä tekeminen ja siinä onnistuminen saa aikaiseksi
  • c) heidän kalenterin/tehtävien hallinta on puutteellista
  • d) heidän pomonsa antavat usein viime hetken tehtäviä

Vain kohtaan d) on vaikea itse vaikuttaa. Muut voit päättäähoitaa kuntoon. Tiedät sen itse. Käytä edellisen kappaleenakuutteja työkaluja päästäksesi käyntiin.

Opettele delegoimaan. Jos olet johtaja-/päällikkötasolla, tai sinulla on muuten alaisia, opettele delegoimaan ja jakamaan tehtäviäsi. Sinulla saattaa olla liikaa tehtäviä, koska et osaa jakaa niitä. Ehkä olet siinäkin perfektionisti: ”Vain minä osaan tehdä nämä oikein”. Tai sitten et ehkä vain muuten osaa delegoida.

Se että pomosi sanoo sinulle ”hoida tämä”, ei tarkoita että juuriSinun pitää se tehdä. Tehottomilta vaikuttavat päälliköt ja johtajat ovat usein juuri tässä loukussa. Mikäli tunnistat itsesi tästä, tee sille jotain. Voit ehkä sparrailla aiheesta esimiehesi kanssa.

Nuku tarpeeksi. Nukutko tarpeeksi? Pirteänä olet tuotteliain. Pyri vähintään seitsemän tunnin yöuneen. Yritä löytää yksi yö viikossa, jolloin voit sallia itsellesi pitkään nukkumisen, esim pe/la-yö. Ihannetilanteessa sinulla on myös yksi ilta työviikon aikana, jolloin olet sopinut itsesi kanssa meneväsi hieman aikaisemmin nukkumaan.

Opit tekemällä virheitä. Oma asenteeni menee niin, että aina kun huomaan joutuvani deadline orientoituneeseen tekemiseen, on ajanhallintani epäonnistunut. Ja voin kertoa, ei ole helppoa – epäonnistumisia tapahtuu edelleen. Kun sinulle käy näin, pohdi mikä oli syynä, ja mitä olisit voinut tehdä toisin. Mieti sitä hetki, se riittää. Piintyneet tavat muuttuvat hitaasti. Ei myöskään sovi liikaa stressata aiheesta. Elämä on jatkuvaa oppimista.

Olen itse saanut huomattavan muutoksen aikaiseksi, ja niin voit sinäkin saada!

<- Takaisin