Tekniikka: Vakioidut säilytyspaikat

Periaate

Kun tiedät missä yleensä säilytät tärkeitä asioita ja papereita, niin sinun pitäisi myös helpommin alkaa löytää niitä tarvittaessa. Näin et enää koskaan käytä aamuisin 5 minuuttia kännykän, avainten tai lompakon etsimiseen, vaan löydät ne heti ja pääset ajoissa matkaan. Alla muutamia ehdotuksia tämän tyyppisen järjestysten luontiin.

Kotona: fyysiset asiat kuten avaimet, lompakko ja kännykkä

Itselläni oli joskus ongelmia juurkin otsikossa mainittujen asioiden löytämisessä, ja tietenkin juuri kiireisinä aamuina. Kännykkä saattoi hektisen etsinnän jälkeen löytyä keittiön pöydältä lehden alta, avaimet jonkun takin taskusta, ja lompakko edellisenä päivänä käytettyjen housujen taskusta. Nykyään minulla ei enää ole tätä ongelmaa.

Oma ratkaisuni tähän oli pieni valkoinen Orthex kori, jota pidän etuoven tuntumassa. Tullessani kotiin tyhjennän tärkeät esineet tähän koriin. Sieltä ne on helppo ottaa mukaan kun lähtö ulos taas koittaa.

kotidualboksi

”Lompakkolaatikko”

Muista kuitenkin, että tämä kori on ainoastaan tarkoitettu näiden muutamien asioiden säilyttämiseen! Ilman kuria kori täytyy muuten kuiteista, kolikoista, kynistä ja muista epäoleellisista asioita. Tällaiselle ”romulle” sinun pitää keksiä muita paikkoja ja systeemejä (esim. säästöpossu kolikoille), sillä muuten et kohta löydä avaimiasi siitä pinosta, mikä koriin muodostuu.

Kotona: tärkeät paperit, laskut

Entäs sitten laskut ja tärkeät paperi? Kun tulet kotiin, odottaa postiluukussa usein laskuja tai vakuutustodistuksia. Tai sitten saat töistä mukaasi palkkakuitin. Kannatan ehdottomasti tällaisten dokumenttien mapittamista. Usein et kuitenkaan heti ryhdy mapittamaan, vaan esim. lasku pitää ensin tietenkin laittaa maksuun. Toisaalta, nettipankkia ei ehkä kannata avata erikseen jokaista laskua varten. Miten siis tehdä.

Itselläni on käytössä seuraavanlainen metodi, johon tarvitsen kaksi lokeroa:

lompakkoboksiIkeasta ostettu säilytyslaatikko, jonka lokerot ovat ”Sisään” ja ”Käsitellyt”

Prosessi on seuraavanlainen:

1.Päivittäin avaan ja luen postin, ja laitan säilytettävät tärkeät paperit tai laskut lokeroon ”Sisään”.

2. Noin joka toinen viikko maksan laskut (ellei eräpäivä jossain ole kiireellisempi). Maksetut laskut ja käsitellyt paperit siirrän alempaan lokeroon ”Käsitellyt”.

3. Noin kerran kuussa käyn vielä kerran läpi lokeron ”Käsitellyt”, ja mapitan tarvittavat dokumentit.

Työn ja kodin välillä

Usein tarvitsee kuljettaa papereita tai asioita työn ja kodin välillä. Ennen tällaiset dokumentit jäivät helposti salkkuun päivä tai viikkokaupaksi. Oma ratkaisuni tähän on yksinkertainen: koti-työ-koti -kuljettamista varten olen nyt omistanut yhden lokeron salkussa. Jos illalla haluan viedä jotain töihin, laitan sen tähän omistettuun lokeroon. Töissä aamurutiineihini kuuluu tämän lokeron tyhjentäminen työpöytäni sisääntulevan postin lokeroon.

Sama toimii luonnollisesti myös toiseen suuntaan, vaikka minulla ei varsinaista vastaanottorutiinia kotona olekaan, vaan lokeron tyhjentäminen perustuu muistiin.

<- Palaa