Johdanto: Mitä on ajanhallinta?

Ajanhallinta on oikestaan elämän hallintaa

Aikaa ei oikeastaan voi hallita, ja siksi koko termi ”time management” eli ajanhallinta on oikeastaan huono nimitys sille, mitä tämä sivusto käsittelee. Pidättäydymme kuitenkin siinä termissä, paremman puutteessa. Aika kuitenkin kuluu ja se liikkuu eteenpäin, teit mitä vain. Sen sijaan voimme ihmisinä vaikuttaa siihen, MITEN meille annetun ajan käytämme.

Onko esimerkiksi valintasi katsoa televisiota yli kolme tuntia päivässä (katsovathan suomalaiset sitä keskimäärin 2h 39min, lähde:YLE)? Tai ehkä valintasi on tehdä kymmentuntista työpäivää, ja hieman töitä lauantaisinkin?

Oletko pohtinut mihin sinä pyrit työelämässäsi?

Tai noustaan saman tein astetta korkeammalle: oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä, mihin oikein pyrit elämässäsi? Missä haluat olla 5-7 vuoden päästä? Mitä olet saavuttanut, mitä silloin teet?

Jos yllä olevat asiat ovat sinulle osittain epäselviä, saattaa elämä välillä tuntua sekavalta ja utuiselta.

Tämän päivän elämässä jatkuvaa rasitusta tuo myös työelämä, alati kiristyvine pätevyys- ja tuottavuusvaatimuksineen. Asioita voi helposti jäädä pyörimään mieleen illaksi. Toiset taas heräävät työasiat mielessä öisin.

Meihin asetetaan yhä enenevin määrin erilaisia vaatimuksia, ja monet saavat siitä stressiä.

Ratkaisu ajanhallinnan tekniikoista?

David Allen, yksi ajanhallinnan guruista, asettaa ajanhallinnan tekniikoiden tavoitteeksi sellaisen tilan saavuttamisen, jota hän kuvaa ilmaisulla ”mind like water” (suomeksi ehkä vedentyyni mieli).

Tämä vedentyyni mieli tarkoittaa vapaan tulkintani mukaan tilaa, jossa:

  1. Tiedät mihin olet menossa elämässäsi
  2. Et ole huolissasi siitä, selviätkö eteesi tulevista päivittäisistä haasteista, koska tiedät selviytyväsi niistä vähintään yhtä hyvin kuin muut
  3. Sinulla on toimiva järjestelmä, jolla hallitset töitäsi. Et siksi jatkuvasti tai alitajuisesti yritä ponnistella muistaaksesi kaikkia tehtäviäsi ja velvoitteitasi, vaan mielesi voi ja saa myös levätä

Yhdyn Alleniin siinä, että ajanhallinta on eräänlaista ennaltaehkäisevää stressin hallintaa. Ja helppohan siihen on yhtyä, kun muut alan kirjoittajat ovat samoilla linjoilla.

Kaupan päälle se on kuitenkin paljon muuta. Päivitettyäsi työtehosi saatat selviytyä asioista, johon et itsekään olisi uskonut pystyväsi aikaisemmin. Silloin huomaat saavasi time managementi kautta myös ylimääräistä tyydytystä arkeesi.

<- takaisin