Vuosittaiset tavoitteet

Kohti tavoitteitasi, vuosi vuodelta, askel askeleelta

Kun olet määritellyt visiosi, tulee sinun vuosittain miettiä niitä väliaskelia ja välitavoitteita, joiden avulla saavutat visiossasi esittämäsi tavoitteesi. Vuosittaisten askelien miettiminen on oikeasti hauskaa, ja voit pitää tätä 15min-1h prosessia vaikka eräänlaisena Joulun välipäivien henkisenä retiriittinä. Fokusoithan silloin energiaasi alkavalle vuodelle.

Käytettävä pohja on saman tyyppinen kuin itse visiossa. Askeleet ovat kuitenkin paljon pienempiä, ja esimerkkejä pienistä yhden vuoden tavoitteista voisivat olla esimerkiksi:

Terveys:

  • Laihduta 5 kg
  • Liiku vähintään kaksi kertaa viikossa

Varakkuus:

  • Säästä joka kuukausi 5% nettopalkasta rahastoihin

Sosiaalinen:

  • Muista tänä vuonna kaikkien perheenjäsentesi ja lähimpien ystäviesi merkkipäivät

Henkilökohtainen:

  • Käy vähintään 20 ranskan kielen tunnilla

Joillekin tämän tapainen tavoitteellisuus saattaa kuulostaa jopa tylsän suunnitelmalliselta. Mutta totuus on se, että ainoastaan suunnittelemalla voit päästä tavoitteisiin.

Jos ajattelet jotain menestynyttä henkilöä, ja sitä mitä hän on saavuttanut elämässään, on hyvin todennäköistä että tämän henkilön menestys ei ole tullut vahingossa. Päinvastoin, on erittäin todennäköistä, että menestystä edelsi pitkä, suunnitelmallinen ja määrätietoinen kova työ, joka kesti vuosia.

Vuosittaisten tavoitteiden laatiminen on sitä paitsi helppoa, kun käytät oheista valmista lomaketta: Vuosittaiset tavoitteet

Visiossa olevien tavoitteiden ”happo testi” (acid test)

Voit tarvittaessa testata visiossasi olevan jonkun yksittäisen tavoitteen realistisuutta tai sitä, onko tämän vuoden askel tarpeeksi suuri, jotta ”ehdit” tavoitteeseesi ajoissa. Jos olet epävarma, tee seuraava testi:

Jos olet asettanut visiotavoitteesi 7 vuoden päähän, kirjoita allekkain numerot 1-7. Numerot symboloivat vuosia. Kirjoita tämän jälkeen kohtaan 7 visiotavoitteesi. Kirjoita kohtaan 1 tämän vuoden tavoitteesi. Hahmottele tarvittavia väliaskelia kohtiin 2-6. Ymmärrät harjoituksen hyödyn tehtyäsi sen.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse tehdä tätä harjoitusta kaikille tavoitteillesi. Mutta jos olet epävarma jostain kohdasta, saatat hyötyä siitä.

<- Takaisin