Vaihtoehtoisia tapoja ajanhallintaan

Vaihtoehtoisia tapoja ajanhallinnan parantamiseen

Jotkut ajanhallinnan tekniikat ovat hyvinkin elämänhallinnallisia. Seuraavassa joitakin, joita olen itse käyttänyt viime aikoina. Koska haluan nyt olla ytimekäs, mennään suoraan asiaan:

1. Riittävä lepo

Unihygienia oli muotisana muutama vuosi sitten. Se viittaa siihen, että ihminen on itse vastuussa siitä, koska menee nukkumaan ja missä olosuhteissa. Onnistuneen unihygienian luominen itselle helpottaa nukahtamista, ja parantaa unen laatua. Käytännössä se tarkottaa sitä, että alkaa rauhoittua ajoissa ennen nukkumaan menoa (esim tuntia ennen), ja että menee ajoisssa sänkyyn.

Mitkähän sitten ovat pahimmat unihygienian häiritsijät. Hmm… mietitäänpä hetki… olisikohan TV ja Internet?

Itse olen viime vuosina yllättävän hyvin vieroittanut itseni kaikista yöllisistä TV sarjoista. Mutta välillä tulee kyllä edelleen puuhalitua blogijuttuja, tai surffailtua tiedon valtatiellä, erinäisten tietojen perässä.

Itse olen selvästi huomannut, että ero sen välillä, että jos olen nukkunut ”seitsemän plus” tuntia, tai ”kuusi ja puoli miinus” tuntia, on kohdallani huomattava. Haluanko joutua keskittymään silmien aukipitoon tylsässä palaverissa (jos sellaiseen joudun)? En halua. Tämän eron oivaltaminen oli tarvitsemani motivaattori unen määrän pinehköön lisäämiseen.

Toisille unen määrä ei näyttäisi olevan olleellinen tekijä. Valitettavasti itse en kuiteknaan kuulu siihen ryhmään… Eikä vatsanikaan sitä vähempää unta arvosta, koska kahvia kuluu ”notta silmät pysyisivät auki”.

2. D-vitamiini (pimeän ajan yli)

Ylen Aamutohtori Jukka Pekka Kouri oli hyvin vakuuttava tässä taannoin aamulla, joten ostin oman purkkini. Rainbow D3. Katso Pekan juttu itse ja vedä omat johtopäätöksesi.

http://areena.yle.fi/video/1322033805092

Tai jos et jaksa katsoa niin Pekka siis sanoo, että D vitamiin on Suomalaiselle tärkeä ravintolisä.

Kaikennäköiset terveysjutut ova kuitenkin hieman kimurantteja. Googlettamalla löytyy samaan hengenvetoon tällaistakin mielipidettä lisäravinteihin:

http://areena.yle.fi/video/1318269782261

Vaikka jutussa todetaankin, että ”D-vitamiini ei sentään lisää kuolleisuttta”, korostettakoon siis, että kerron tässä omasta valinnastani, eikä tämä ole terveysvalintakehoitus kenellekään muulle.

Alustavasti voi kuitenkin olla, että ainakin jollakin plasebotasolla, vaikutusta itseeni olisi hieman. Eli jatkan käyttöä toistaiseksi.

3. Sopiva liikunta

Huippusuorittajan, on huippu-urheilijan tavoin, keskityttävä kokonaisvaltaisesti tasapainoiseen elämään. Siihen on hyvä kuulua myös sopivasti kehon liikuntaa.

Beautiful female athlete standing on a running machine listening

”Sopivasti liikuntaa” voi olla niinkin pientä, kuin kävelyä/juoksua kolmesti viikossa, rontti puoli tuntia.

Itse huomaan, että voin ilman liikuntaa toimia ongelmitta ja tehokkaasti noin viikon. Sen jälkeen, alan huomaamaan yleistä väsymystä. Parin liikkumattoman viikon jälkeen, en liikuntaa oikein uudelleen haluaisi edes aloittaa. Silti tehokkuuteni alkaa siinä vaiheessa kärsiä.

Liikkuminen virkistää, ja palattua liikunnasta, voin vielä ikään kuin aloittaa illan uudelleen. Se auttaa siihen, että saan vielä aloitettua jonkun hyödyllisen asian tekemiseen, sen sijaan että olisinkin töllöttänyt TV:tä sohvalta koko illan.

Muita vaihtoehtoisia tapoja?

Tuleeko sinulle mieleen vaihtoehtoisia tapoja ajanhallintaan?

Vaihtoehtoisilla tavoilla tarkoitan epäsuoria ajanhallinnan hyötytekoja, jotka eivät siis ole ”listaa tekemättömät asiat listalle” tyyppisiä, mutta jotka kuitenkin kokonaisvaltaisesti tarkastellen lisäävät yleistä tehokkuutta.

Saa kommenoida!

Itselläni on vielä muutamia mielestä, joista jatkan muutaman päivän päästä. Ollaan kuulolla!